
CanCo Building Permit FAQ’s 

 

Q.  What codes are the CanCo Planning Department enforcing? 

A.  The Cannon County Board of Commissioners (BOC) has adopted the 2018 editions of the International 

Residential Code (IRC) and the International Energy Conservation Code (IECC). 

 

Q.  Where can I obtain a copy of the adopted codes? 

A.  The 2018 International Residential Code (IRC) and 2018 International Energy Conservation Code (IEEC) are 

published by the International Code Council (ICC). The code books can be purchased through the International 

Code Council or other retail bookstores; Cannon County has subscribed with the ICC for two electronic seats of 

the IRC AND IECC; these seats can be accessed by coming to the Planning Dept. and logging into the   

Subscription. 

 

Q.  Does the code adopted by the County apply to renovations? 

A.  No. The regulations apply to new construction and additions over 30 square feet. 

 

Q.  Will the code adopted by the County require residential sprinklers? 

A.  Sprinklers will not be required for three unit or more townhouses that are separated by a 2-hour fire barrier, 

regardless of square footage. 

 

Q.  Do I need a residential building permit to place a manufactured home or modular home? 

A.  No. Manufactured and modular homes are inspected at the factory. Manufactured homes must be installed 

by licensed installers and must have an installation decal applied after completion of the set-up.  However, 

Impact Fees associated with residential building permits still apply. 

 

Q.  Where will builders or property owners go to obtain a building permit? 

A.  Builders or property owners may obtain building permits by either applying in person in the Cannon County 

Planning Department, 200 W. Main Street Woodbury, TN 37190, or online at 

https://cannoncounty.portal.iworq.net/portalhome/cannoncounty .  

 

Q.  Do I need other permits if I have a County residential building permit? 

A.  The County residential building permit is a building permit only. It is not: 

• Grading or fill approval; 

• Determination of flood plain compliance; 

• A septic or sewer permit;  

• An electrical permit; or 

• Zoning approval. 

The permit does not authorize any violation of any state or local law or regulation or any local ordinance.  A 

permit only gives you the right to build if you are in compliance with all other state and local laws, regulations 

and ordinances. 

 

https://cannoncounty.portal.iworq.net/portalhome/cannoncounty


Q.  Can a homeowner build his/her own house? 

A.  Yes. Pursuant to TCA § 62-6-103, an owner of property may construct a single residence once every two 

years for his/her own use, as long as it is not for resale, lease or rent without being a licensed 

contractor.  However, anyone hired by the homeowner whose portion is $25,000 or more would not be exempt 

from the contractors’ licensing requirements. 

 

Q.  How do I check to see if my contractor is licensed? 

A.  You can check it online at verify.tn.gov. 

 

Q.  How long is my permit valid? 

A.  Work must be started within 180 days after the permit is issued.  A permit expires upon completion of the 

work and every building permit expires two years from the date of issuance or upon issuance of a certificate of 

occupancy, whichever occurs first, unless: (1) the inspector determines that substantial progress has been made 

in the work authorized by the permit; and (2) the Building Commissioner of Cannon County, or designee 

thereof, grants an exception in writing after receiving a written request.  

 

Q.  Who is responsible for requesting an inspection? 

A.  The permit holder is solely responsible for requesting an inspection.  Subcontractors should not schedule an 

inspection.  Homeowners should only schedule an inspection if the homeowner is the permit holder. 

 

How long will it take to get an inspection? 

A.  The law requires all inspections to occur within three working days of when the request is made to the 

inspector, except for footer inspections which are to be performed within one working day of the 

request.  Additionally, the rules allow any inspection to be waived if an inspection letter approving the work is 

signed and submitted by an architect or engineer currently registered in the State of Tennessee. 

 

Q.  How many inspections will be required? 

A.  Four inspections will be required: the foundation prior to pour, the rough-in/framing, the plumbing and 

mechanical systems and at final construction. If your foundation is to be a concrete slab under a living space 

with separately poured (non-monolithic) footing, you will need a fifth inspection. 

 

Q.  When should I request an inspection? 

A.    

• Foundation Inspection - After poles, piers, trenches or basement areas are excavated and any required 

forms erected and any required reinforcing steel is in place and supported prior to the placing of 

concrete. The foundation inspection includes excavations for thickened slabs intended for the support 

of bearing walls, partitions, structural supports, equipment and special requirements for wood 

foundations. If rebar is required in the footing or slab, it should be in place prior to the inspection. 

Monolith poured slabs are inspected the same as a footing. 

• Slab Foundation Other Than a Monolith Pour Inspection - This occurs when a slab is poured that does 

not have integral footings. An inspection is required in addition to the foundation inspection. The 

inspection should be requested after excavation, fill material is placed and compacted, and 

reinforcement and forms are in place. This is not required for garage slabs, only for slabs of living 

spaces. 

https://verify.tn.gov/


• Rough-In/Framing Inspection - After floor, wall and roof framing; fire stopping; draft stopping; bracing; 

rough-in plumbing; rough-in mechanical and rough-in electrical are in place. If batt or roll wall 

insulation is used, it must be in place prior to requesting an inspection. If a plastic vapor barrier is used, 

it should be installed after the inspection. If loose-fill or spray applied insulation is used, the request 

should be made before it is installed (a manufacturer’s product data sheet and installation certificate 

stating the product meets or exceeds the energy code will be required). 

• Plumbing and mechanical systems inspection. 

• Final Inspection - After the permitted work is complete and prior to occupancy. 

 

Q.  Can an inspection be waived? 

A.  Any inspection may be waived if an inspection letter approving the work is signed and submitted by an 

Architect or Engineer currently registered with the State of Tennessee. 

 

Q.  Do I have to pay for reinspection? 

A.  One re-inspection per permit may be performed without any additional fee.  A second or subsequent re-

inspection costs $100 each, which may be paid online or in the Planning Department. 

 

Q.  If I have a complaint about an inspector, who do I call? 

A.  You may call the Planning Department at 615-563-5263. 

 

Q.  What happens if my contractor or owner permit changes? 

A.  If, during the construction process, a property owner hires a contractor or there is a change of contractor, a 

new permit must be obtained.  A refund of any inspection fees for inspections not performed on the original 

permit may be requested from the Planning Department. 

 

Q.  What are the benefits for and costs to citizens in a county with a qualifying one- and two-family 

residential code? 

A.   

• First, consumers will have protection from substandard construction and will benefit from the 

reduced energy costs in soundly constructed homes. The U.S. Department of Energy estimates 

that homes built to a modern code save 30% to 50% in energy usage costs.  Appraisals of 

energy-efficient homes could be higher than one that does not meet energy standards, which 

could impact mortgage loan to value ratios positively. 

• Identifying any mistakes before they have been concealed by further construction will make any 

correction less costly.  Reputable home builders benefit from having standards that apply to all 

contractors and from enforcement of those standards. 

• Homes built to a residential code are safer. 

• Homes required to properly dispose of waste will protect the environment. 

• New homeowners in cities and counties with codes that are effectively enforced may benefit 

from an ISO Building Code Effectiveness Grading System premium discount on their 

homeowner’s insurance.  Homes that are constructed meeting higher standards may suffer less 

damage in a storm, for example, and in the long-term reduced claims would impact risk-based 

insurance rates. 



• Reduced energy costs more than offset applicable permitting and inspection fees in a very short 

period of time, which impacts the long-term affordability of a residence. 

 

Q.  What is the cost of a permit? 

A.  The permit fee is based on the cost of construction. This fee covers the cost of all required 

inspections and one free re-inspection; additional re-inspections cost $100 each.  Associated with the 

permit fee are two impact fees; 

• Adequate Facilities Privilege Tax (AFT) - $0.90 per square foot of heated space; and 

• Zoning Compliance Fee (ZCF) - $0.95 per square foot of heated space.  

You can use the Planning Department ESTIMATOR to establish the total cost of your building permit. 

 

Q.  What forms of payment can be used for a Building Permit? 

A.  The Building Permit can be paid by e-check or credit card; a 3.5% service charge is added to Credit 

Card transactions, there is no service charge for e-check transactions.  

 

Q.  Who can obtain a Building Permit? 

A.  Property owners or their designated agent, such as a developer or contractor. 

 

Q.  At what point during the construction process, is a Building Permit required? 

A. The Building Permit is required prior to disturbing the soil of the construction site.  

 

Q.  What information is necessary when completing a Building Permit application? 

A.  Although there are many required fields in the application, the key fields that must be completed 

before the Building Permit can be submitted are:  

• Square Footage, both heated and unheated;  

• Location (map and parcel number) of the residential construction site; 

• Foundation type (non-monolithic slab-on-grade, monolithic-slab on-grade, or conventional); and 

• Estimated construction cost. 

 

Q.  How do I apply for a Building Permit? 

A.  Building Permits can be applied for online at 

https://cannoncounty.portal.iworq.net/portalhome/cannoncounty , or at the Planning Department 

Office in the Cannon County courthouse. 

 

Q.  What other costs are associated with a Building permit? 

A.  There are two impact fees associated with a Building Permit: the Adequate Facilities Privilege Tax 

(see AFT below), and Zoning Compliance Fee (see ZCF below). 

 

Q.  What is the Adequate Facilities Tax (AFT)?  

A.  Proceeds of this tax are applied to the construction of Cannon County Schools; this tax is levied in 

compliance with Resolution 2019-13 of the Cannon County Board of Commissioners. 

 

https://d.docs.live.net/7441f176c4cc56ad/CanCo%20Building%20Permit%20Management/Website/ESTIMATOR.xlsx
https://cannoncounty.portal.iworq.net/portalhome/cannoncounty


Q.  What does the Adequate Facilities Tax (AFT) cost? 

A.  This tax of $0.90 per square foot of heated space is applicable to new construction and additions 

over 30 square feet. 

 

Q.  When is the AFT due? 

A.  The AFT is payable when the building permit is issued, but may be deferred for one year, or until 

construction is complete and the residence is ready to be moved into, or the property is sold, whichever 

occurs first.  

 

Q.  Can the AFT be deferred?  

A.  Yes; the AFT may be deferred for one year and that deferral can be extended for a year; two 

extensions are allowed pending approval of the Planning Department.  

 

Q.  Will the AFT be due again at any point?  

A.  No. It is a one-time tax. 

 

Q.  What is the Zoning Compliance Fee (ZCF)?  

A.  Proceeds of this fee are applied to the administration and enforcement of the Cannon County Zoning 

Resolution of August 16, 2018 as amended. 

 

Q.  What does the Zoning Compliance Fee (ZCF) cost?  

A.  This fee of $0.95 per square foot of heated space is applicable to new construction and additions 

over 30 square feet.  

 

Q.  When is the ZCF due? 

A.  The ZCF is due when the Building Permit is issued. 

 

Q.  How is the ZCF paid? 

A.  The ZCF is payable online by credit card or e-check, or in the Planning Department office. 

 

Q.  Will the ZCF be due again at any point?  

A. No; it is a one-time fee. 

 

Q.  Is a residential building permit necessary to place a manufactured or modular home? 

A. No. Manufactured and modular homes are inspected at the factory. Manufactured homes must be 

installed by licensed installers and must have an installation decal applied after completion of the set-

up. If a manufactured home owners chooses to have an inspection of the installation, they should call 

the Planning Department at (615) 563-5263.  Placed manufactured and modular homes are still subject 

to impact fees; specifically, the Adequate Facilities Tax and the Zoning Compliance fee. 

 

Q.  How does a new residence obtain a street address? 

A.  Once the footing/foundation has been poured, contact the 911 address coordinator, William F Ayers 

& Associates at 1-800-794-1981  


